Ja

Museer, konst och kulturupplevelser

I Örnsköldsvik finns en rad olika museer, konst och andra kulturupplevelser att upptäcka. Allt ifrån institutioner som Örnsköldsviks museum och konsthall,
Hans Hedberg museum, med flera, till alla konstverk som är utplacerade i High Coast Art Valley, kulturleder som Arnäsleden samt den offentliga konsten.

Örnsköldsviks museum och konsthall

Här alltid något att upptäcka oavsett ålder. Ett hus fullt av kulturupplevelser, där du tar del av olika utställningar med konst och dem med samhällsdebatterande ämnen av såväl lokalt som nationellt och internationellt kända utställare och konstnärer. Basutställningar om Örnsköldsviks historia, däribland Nolavonda för barn och unga som erbjuder lekar och andra aktiviteter i uppbyggda historiska miljöer.

I kunskapsbanken tar du del av stadens men även platsens historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. I digitala museet söker du bland digitaliserade samlingar - arkeologi, konst- och kulturhistoriska föremål samt fotografier. Totalt över finns det över 30 000 objekt. På entréplanet finns det mysiga cafét, där du och familjen kan slå er ned och njuta av en ”riktig gofika”.

Utsiktsplatser med fantastiska vyer.

Intressanta och sevärda utställningar.

Upplev något nytt på Örnsköldsviks museum och konsthall

%%#6a762a%%accent-1%%
Rastplatser för fika och en stunds avkoppling.

Nolavonda för barn och unga.

Stugor för övernattning.

Kunskapsbanken full av historiska ögonblick.

%%#6a762a%%accent-1%%

Exempel på andra museer

Hans Hedberg museum

I Arkens ljusgård visas alster av den världsberömde konstkeramikern
och skulptören Hans Hedberg, född i Köpmanholmen söder om Örnsköldvik.

Läs mer om Hans Hedberg museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brynge kulturområde
Ta del av tidig industrihistoria och se en av få vattendrivna finbladiga sågar som bevarats till eftervärlden. Området är skyddat som riksintresse för kulturmiljövården.

Läs mer om Brynge kulturförening Länk till annan webbplats.

High Coast Art Valley

Det unika konststråket sträcker sig från Ulvöarna i skärgården och upp längs Nätraälvens dalgång. Där har Nätterlunds stiftelse hitintills placerat ut ett 30-tal konstverk av nationellt kända konstnärer och lokala förmågor. Navet i dalen är den lummiga Herrgårdsparken, som är kultur– och naturpark som återskapats och moderniserats med minnen av industrins era. Där kan du njuta av den både orörd naturen och anlagda parkmiljön. Sommartid finns där ett café och det arrangeras guidade turer.

Läs mer om High Coast Art Valley (HCAV) Öppnas i nytt fönster.


Offentlig konst

Det finns även en rad sevärdheter i form av offentlig konst som finns utplacerade i stadens centrala delar. Unna dig konstpromenad och inspireras.

Läs mer om offentlig konst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utsiktsplatser med fantastiska vyer.

Konstverket "Lilla elefanten drömmer" i Herrgårdsparken.

%%#6a762a%%accent-1%%
Rastplatser för fika och en stunds avkoppling.

HCAV - konstverket ”Två bryggor, skatten finns där de två möts

Offentliga konstverket "Tellus" vid Fjällräven center.