Ja

Distansstudier - en förutsättning för att få ihop livspusslet för Jennifer

I samband med pandemin fick många omvärdera sin sysselsättning och valde att börja studera. Att kunna studera på distans har blivit en förutsättning för många som skolar om sig – för Jennifer Maiden i Eldsmark var det helt avgörande.

%%#6a762a%%accent-1%%

Jennifer Maiden studerar till sjuksköterska på Umeå universitet helt på distans. Hon har studerat en termin på programmet och känner verkligen att hon hittat rätt.

– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle bli sjuksköterska tidigare och sökte till utbildningen helt spontant. Och så kom jag in! säger hon och skrattar. Men nu känns det helt självklart.

Jennifer arbetade tidigare inom affärsresor och pandemin blev en broms för alla typer av resor. De flesta av hennes kollegor har bytt bransch, och hon ser pandemin som en tid då hon fick tid att tänka på vad hon ville göra.

– Jag gillar att träffa människor och hjälpa till, på sätt och vis är patienter och resenärer inte så olika – man behöver ta hand om båda grupperna och man måste vara inkännande som person för att göra ett bra jobb.

Att studera på distans var ett helt självklart val. Det hade aldrig fungerat för Jennifer i hennes vardag att pendla till Umeå, då hon har små barn och bor ute på landet utanför Husum. Utbildningen via Umeå Universitet är upplagd så att de praktiska delarna kan göras på Örnsköldsviks sjukhus. Där finns ett träningscenter och personalen tar sig tid att lära ut till studenterna. Utbildningen innehåller även en stor del praktik, som kan göras var som helst.

Umeå Universitet har ett campus i Örnsköldsvik där man kan sitta, men ett otroligt viktigt stöd i utbildningen är Lärcentrum vid Biblioteket i Örnsköldsvik.

– Vi är en studiegrupp på fyra personer som ofta sitter på Lärcentrum tillsammans och vi hjälps åt mycket. Även om du studerar på distans behöbver du ventilera vissa saker med andra och få hjälp att fundera på vad som är relevant. En av studiekamraterna är jätteduktig på att sammanfatta det vi läser, och vi får stort utbyte av varandra.

Totalt läser 15 personer från Övik samma utbildning som Jennifer, det finns därför många tillfällen att träffa de andra kurskamraterna på Lärcentrum. I Jennifers studiegrupp har de alla liknande livssituation med små barn och familj. Det gör att de får stor förståelse för varandra och kan hjälpas åt om någon behöver vara hemma med sjukt barn.

– Man väljer att studera på distans för att man kan sitta mycket själv, men det är helt fenomenalt att ha en plats att åka till som Lärcentrum. Vi kan komma in när som helst på dygnet, och har man familj hemma och det otroligt viktigt att kunna få studiero någonstans. Det finns även ett bibliotek där man kan låna kurslitteratur på plats.

En sak som kan vara svår som distansstudent är att hålla igång motivationen. Man är i allra högsta grad själv ansvarig för att saker blir gjorda.

– Flexibiliteten med att studera på distans passar mig, säger Jennifer, att jag kan välja när jag vill sitta och läsa. Men med det kommer såklart mycket eget ansvar. Jag har min tid mellan 07:30 till 15:00 då min dotter är på förskolan, så struktur förenklar oerhört mycket.

Jennifers tips till dig som vill studera på distans:

- Sätt upp små delmål - dels för att det inte ska kännas övermäktigt med allt och dels för att det ger en belöning att avsluta saker.

- Åtta timmar per dag är lång tid att studera - ge dig själv lite pauser.

- En omtenta är okej - jag lär för livet, om jag inte klarade tentan så behövde jag lära mig mer.

 

Text och foto: Örnsköldsviks kommun