Film

Ett år med friluftsliv i fokus

Intresset för friluftsliv ökar stort – men inte i alla grupper. Under 2021 vill man börja förändra det genom projektet Friluftslivets år. Ett arbete där Örnsköldsviks kommun är högst inblandad.

– Vi vill ge inspiration och visa att det är enkelt att komma ut i friska luften, säger Ann Holst, friluftsstrateg vid Örnsköldsviks kommun.

Det ettåriga projektet, som går under rubriken "Luften är fri", leds av Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Att Örnsköldsviks kommun satsar på ett brett och innehållsrikt friluftsliv är inget nytt, men under nuvarande år kommer det att lyftas ännu mer, bland annat genom fototävling, friluftsbingo, friluftsstafetten på Facebook och Friluftskicken. Genom det sistnämnda kan föreningar söka extra stöd för att genomföra aktiviteter för personer som är ovana vid att vistas ute. Ansökningarna landar hos Ann Holst.
– De som kommit in hittills handlar om olika sorters aktiviteter, som pimpelträff, bada isvak, månskenstur, skidtur och tipsslinga. Det behöver inte vara stora saker, utan mer enkelt och trivsamt.

Projektets syfte är att få ut fler människor för att prova och långsiktigt fortsätta med friluftsliv, att öka medvetenheten om friluftslivets värden och sist men inte minst, att öka samarbetet mellan friluftslivets aktörer.
– Fler kommer att få kunskap om friluftsliv och allemansrätten!

Delad glädje är dubbel glädje brukar det sägas. Så till den som inte har någon att upptäcka omgivningarna tillsammans med har Ann flera tips.
– Det finns många föreningar som erbjuder aktiviteter, som Friluftsfrämjandet, STF, Scouterna och andra lokala föreningar. På Facebook finns också många grupper som tipsar om roliga saker att göra tillsammans.

Örnsköldsvik är vida känt för det aktiva friluftslivet. Kommunen uppmuntrar till en rad aktiviteter som är helt kostnadsfria, exempelvis många vindskydd och grillplatser där gratis ved finns att tillgå, uppspolade skridskobanor, utmärka vandringsleder och en uppsjö av härliga utsiktsplatser.

Örnsköldsviks kommun har ett rikt och varierande friluftsliv för olika tycke och smak. Kommunens friluftsstrateg Ann Holst uppskattar skidor på vintern och golf på sommaren.

– Jag åker helst skidor på vintern och på sommaren är golfbanan min fritidsgård, säger Ann Holst. Min bästa naturupplevelse var en månskenstur till Rutberget. Väl uppe på berget speglades månskenet i enorma iskristaller. Det var magiskt och fantastiskt att få ha sällskap med den hund som jag hade då.

Finns det något som man absolut inte får missa i Örnsköldsvik?
– Komma ut! Det kan vara så enkelt som en lunch i parken eller en promenad. Varför inte i månsken eller kanske norrsken?

För mer information kontakta Ann Holst.
Kontaktuppgifter: ann.holst@ornskoldsvik.se, 0660-887 17

Text: Sofia Göth
Foto: Ludwig Grundström