Ja

Ytan där fabriken är tänkt att byggas är redan förberedd och ligger i direkt anslutning till kraftvärmeverket. Anna-Britta Åkerlind och Roland Nordin är glada över den nya satsningen.

Ny stor fabrik planeras: ”En vinst för befolkningen”

Liquid Wind planerar tillsammans med Övik Energi för en ny, dubbelt så stor e-metanolfabrik i centrala Örnsköldsvik. Det står klart bara ett drygt halvår efter att danska Ørsted lade ner sin satsning.

– Det här är bra för Örnsköldsvik, för High Coast Innovation Park, och för oss invånare i kommunen, säger Roland Nordin, vd på Övik Energi.

%%#6a762a%%accent-1%%

Precis som tidigare är affärsidén att fånga in biogen koldioxid från Övik Energis kraftvärmeverk och med hjälp av elektricitet framställa syntetiskt bränsle. Förutom fartygsbränsle ska den nya, större fabriken också leverera fossilfritt bränsle till flyg- och kemiindustrierna.

– Man kommer att ta hand om 150 000–160 000 ton koldioxid, omkring två tredjedelar av de totala utsläppen från kraftvärmeverket. Vår skorsten för infångning av koldioxid är klar redan och all koldioxid kommer i sin tur från förnybart material, sedan vi fasade ut torven under förra året, säger Roland Nordin.

Övik Energi och Liquid Wind har tecknad ett så kallat term sheet, ett dokument som definierar förutsättningarna för den nya satsningen. Bland annat är man överens om att produktionsanläggningen ska dimensioneras för 100 000 ton E-metanol per år, vilket kräver ytterligare en halv hektar mark som frigörs från den yta där Övik Energi lagrar flis till kraftvärmeverket.

– Det återstår att göra juridiska avtal, som ska reglera vad som ska gälla under kommande 25 år. Men vi har redan diskuterat prisnivåer, det är skarpare än en vanlig avsiktsförklaring, säger Roland Nordin.

Den förhållandevis låga volymen på 50 000 ton var ett hinder i den förra satsningen. Med en dubbelt så stor fabrik väntas ekonomin i projektet bli bättre. Liquid Wind driver liknande projekt tillsammans med energibolag i Sundsvall, Östersund och Umeå, vilket borgar för att projektet kan få draghjälp när det gäller bland annat att få loss mer eleffekt till den nya fabriken.

Danska Ørsted är ute ur bilden och Roland Nordin är nöjd med hur samarbetet avslutades. Platsen är nu förberedd för en industri, och en del anslutningar till Hörneborgsverket är redan på plats.

– Ørsted har betalat för allt de gjort och allt som vi gjort. Vi har en uppgörelse som ger oss full rådighet över marken, och vår plats är helt enkelt bland de bästa i Europa med tillgänglig koldioxid, el, ånga, järnväg och hamn. Det är därför vi nu kan gå vidare med Liquid Wind på ett nytt spår, säger Nordin.

Satsningen är både symboliskt och praktiskt viktig för Örnsköldsviks kommun, tycker Anna-Britta Åkerlind (C), kommunstyrelsens ordförande.

– Om man ska vara i framkant av utvecklingen, vilket vi vill i Örnsköldsvik när det gäller den gröna omställningen, då får man räkna med bakslag. Jag är väldigt glad att det så snabbt har kommit en ny satsning på att tillverka fossilfria bränslen på den här platsen, säger hon.

– Och man ska inte glömma att det är en stor vinst för befolkningen att en av de största källorna till koldioxid nu tas om hand. Det är mycket värt för att minska klimatavtrycket från Örnsköldsviks kommun, tillägger hon.

 

Text: Albin Grahn
Foto: Övik Energi, Örnsköldsviks kommun