Musikmakarna - 25 år med framgångar

De har skrivit uppmärksammade låtar till Melodifestivalen och samarbetat med några av musikbranschens största. I höst inleddes två nya musiksamarbeten lagom till låtskrivarutbildningens 25-årsjubileum.

– Ju mer spännande saker som händer, desto mer spännande saker kommer in till oss, säger Ulla Sjöström, rektor på Musikmakarna.

 Under sina 25 år har Musikmakarna fått chans att arbeta med branschens största musiker, mycket tack vare rektorn Ulla Sjöströms stora kontaktnät. I år jobbar studenten Anna van Grimbergen med Max Martin.    I höst jobbar två av studenterna med Max Martin och Agneta Fältskog.

I år jobbar studenten Anna van Grimbergen med Max Martin.

Alldeles nyligen firade Musikmakarna sitt 25-årsjubileum i Stockholm med pompa, ståt och 500 inbjudna gäster. Och tillbaka till Örnsköldsvik kom rektorn Ulla Sjöström med en check på en halv miljon från Google som möjliggör byggandet av en ny studio i lokalerna på Sjögatan.

Men det har inte alltid varit solsken och medvind.

– Det var tunga år i början. Låtskrivare sågs inte som ett yrke, musikbranschen fanns i Stockholm och här kom en kvinna som trodde att det gick att starta en låtskrivarutbildning i lilla Örnsköldsvik. Ingen trodde ju på det, berättar hon.

25 år senare konstaterar hon att musikhistoria skapats i Örnsköldsvik, med Musikmakarna i täten.

Studerande på låtskrivarutbildningen har smattrat ur sig hits och jobbat med stora artister som exempelvis Måns Zelmerlöw, John Legend och Avicii. Musikmakarna har också varit föregångare till många av de låtskrivarutbildningar som finns idag.

I år har skolan varit med om många spännande samarbeten. I våras kom en förfrågan från musikikonen Max Martin om de ville ta fram en remix av två låtar av Backstreet Boys och Justin Timberlake. Remixen skulle användas i promotionsyfte för Martins musikal "&Juliet", som just nu turnerar runt om i världen.

– Jag kollade runt bland studenterna vem som hade tid och lust att producera remixen och det var en handfull som nappade, berättar Ulla Sjöström.

Anna van Grimbergen var en av dem, och Max Martins val föll på henne.

– Jag är klassiskt skolad violinist och gjorde en liten twist på låten med fiol, berättar hon. Jag gillar att väva samman olika musikstilar så det var fantastiskt kul att få jobba med uppdraget och en fin erfarenhet.

Förutom violinist kan Anna även titulera sig producent och DJ. Och just nu befinner hon sig i Los Angeles för att utforska musiklivet där. ­

– Los Angeles är verkligen ett musikcenter, och det är extra roligt att folk känner till Musikmakarna i Örnsköldsvik, säger hon.

I höst jobbar två av studenterna med Max Martin och Agneta Fältskog.

I år har Musikmakarna även fått bidra med en låt till Agneta Fältskog. Hennes alldeles färska låt "Where do we go from here" är skriven av den etablerade låtskrivaren Jörgen Elofsson och Musikmakarstudenten Kamilla Bayrak.

– I år har det hänt mer än vanligt. Det blir ringar på vattnet, ju mer spännande saker som händer, desto mer spännande saker kommer in till oss, säger Ulla Sjöström.

Anna van Grimbergen tror att framgången beror på flera faktorer.

– I Örnsköldsvik får man fokusera på att skriva många låtar tillsammans med andra. Man lär sig av varandra. Det gör att om man är villig att jobba hårt så kan man utvecklas enormt mycket på kort tid. Vi får även god exponering mot branschen då Ulla ständigt ser till att bjuda upp personer från alla världens hörn.

Under sina 25 år har Musikmakarna fått chans att arbeta med branschens största musiker, mycket tack vare rektorn Ulla Sjöströms stora kontaktnät.

Under sina 25 år har Musikmakarna fått chans att arbeta med branschens största musiker, mycket tack vare rektorn Ulla Sjöströms stora kontaktnät.

Evolve symbol

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har gått samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Örnsköldsvik där företaget har rötter sedan drygt 50 år tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, berättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland där Örnsköldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har gått ner hos alla våra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.

Naturkompaniet dubbla prisvinnare för hållbarhet

Naturkompaniets outlet i Örnsköldsvik har under flera år varit en av de största turistmagneterna för shopping i Höga Kusten. Som koncern fick Naturkompaniet nyligen ta emot priset ”Årets medvetna butik 2023” för sitt hållbarhetsarbete och är även fortsatt i topp i Sustainable Brand Index. – Naturligtvis är det jättekul att vi uppmärksammas, vi sätter stor stolthet i att jobba långsiktigt och hållbart, säger Naturkompaniets vd Henrik Hoffman